JPP

JPP är en av de mest kända finska folkmusikgrupperna och spelar fiolbaserad folkmusik med rötterna i Kaustby. Akronymen JPP betydde från början Järvelän Pikkupelimannit, vilket betyder ungefär Järvelä unga spelmän men idag kallar sig gruppen bara för JPP. Ett av JPP:s kännetecken är Kaustby-traktens traditionella sättning med en samspelad grupp fioler, en tramporgel som pumpar rytmiskt och basfiol, fast med avsevärt vildare arrangemang än vad tidigare generationer spelmän använt. Man spelar såväl traditionella spelmanslåtar som egna kompositioner i spelmanstraditionen – polska, vals, schottis, kadrilj – men även tango samt en och annan jazzinspirerad låt. JPP:s låtar skrivs och arrangeras i allmänhet av Arto Järvelä och organisten Timo Alakotila. Båda är kända folkmusiker som också tidigare i andra grupperingar har uppträtt på Vasa Folk.

JPP kan sägas vara ett resultat av en grundligt nedärvd tradition kombinerad med en dos klassisk skolning. JPP var en av de första folkmusikgrupperna som bröt mot och utvecklade traditionen, dels genom sina utarbetade arrangemang, dels genom att också börja spela låtar även från andra delar av Finland och Norden. Flertalet av medlemmarna är utbildade på Sibelius-Akademin, främst dess linje för folkmusik.

Bandet består av Arto och Mauno Järvelä, Tommi Pyykönen och Matti Mäkelä på fiol, Timo Alakotila på orgel och Antti Järvelä på bas. Gruppen turnerar allt emellanåt till folkmusikevenemang såväl i Europa som utanför.